Nödmat

Stormkök - Nödkök - triangakök

Det finns många olika sätta att laga mat utan ström eller ute i naturen, det vanligaste och enklaste sättet är stormkök. Vanligast använder man sprit eller gas, men det finns även stormkök som använder bränsletabletter, fotogen, bensin, gel eller trä. Det finns även multifuelkitchen (multikök eller multifuelkök) som klarar flera olika typer flytande bränslen. Det kan vara svårt att välja vilken typ av stormkök som passar dig bäst då det finns ett hav av olika typer.

Det bästa och lättaste med stormkök är att det går snabbt, man slösar inte bränsle och man kan reglera värmen, det kan vara svårt med öppen eld.

Solkök är ett relativt nytt sätt att laga med genom att använda solen. Detta har fördelen att inget bränsle behövs dock tar det tid och man har inte alltid solen på sin sida.

Spritkök är också ett bra alternativ då de är billiga och är inte lika känsliga för kyla som gaskök. Det kan vara lättare att hitta bränsle för ett spritkök än ett gaskök.

Bensinkök är ett alternativ men detta ska man inte använda inomhus.

För en Överlevnadsryggsäck (bug out bag) kan ett spritkök vara bäst anpassat då sprit är lättare att få tag på. Gasolkök eller Gaskök är bättre och enklare om du förbereder en krislåda hemma.