Varje svensk bör preppa: Förbered dig för det oväntade

Varje svensk bör preppa: Förbered dig för det oväntade

Sverige är ett tryggt land. Men oförutsedda händelser kan ändå inträffa, som störningar i elförsörjningen, naturkatastrofer eller pandemier. Att vara förberedd på sådana situationer kan ge dig sinnesro och hjälpa dig att klara dig bättre. Prepping handlar inte om att leva i ständig undergångsångest, utan snarare om att vidta sunt förnuft för att öka din motståndskraft.

Varför preppa?

Det finns många anledningar att preppa. Kanske bor du på en landsbygdsort där det kan ta längre tid för räddningstjänsten att komma fram. Eller så vill du helt enkelt kunna klara dig själv under en kortare period med strömavbrott. Oavsett anledning så kan prepping ge dig en känsla av kontroll och säkerhet.

Hur kommer man igång?

Att preppa behöver inte vara komplicerat eller dyrt. Börja med att göra en inventering av det du redan har hemma. Mat, vatten, hygienartiklar och första hjälpen-material är alla viktiga prepping-föremål. Se sedan till att ha batterier, powerbanks och ficklampor för att vara förberedd på strömavbrott.

Här är en checklista för att komma igång med prepping:

  • Mat och vatten: Ha extra mat och vatten hemma för att klara dig i minst tre dagar, gärna sju. Välj mat med lång hållbarhet som konserver, pasta och ris. Glöm inte heller på vattenreningstabletter eller vattenfilter.
  • Nödväska eller Överlevnadsryggsäck: Packa en väska med första hjälpen-material, värktabletter, hygienartiklar, ombyten och viktiga mediciner.
  • Verktyg och prylar: Ha grundläggande verktyg hemma, såsom en ficklampa, en multiverktyg, batterier och en radio.
  • Kommunikation: Se till att ha en laddare till telefonen och en powerbank så att du kan hålla dig informerad vid kriser. En vevradio är också en bra sak att hemma
  • Kontanter: Ha lite kontanter hemma ifall bankomater och kortbetalningar inte skulle fungera.

Prepping är en livsstil

Prepping är inte en engångsföreteelse. Det är en fortlöpande process där du ser över dina förråd och uppdaterar din prepping-plan efter behov. Det handlar också om att ha kunskaper och färdigheter som kan vara till nytta i en nödsituation, till exempel första hjälpen och matlagning över öppen eld.

Genom att preppa kan du känna dig tryggare och mer förberedd på det oväntade. Kom ihåg att prepping inte handlar om att isolera sig från omvärlden, utan snarare om att vara en god granne och hjälpa varandra vid kriser.

Tillbaka till blogg