Var förberedd: En guide till att preppa hemma

Var förberedd: En guide till att preppa hemma

Att vara prepper behöver inte handla om undergångsscenario och jordens undergång. Istället kan det ge dig trygghet och självständighet att veta att du kan klara dig själv under en kort tid vid oförutsedda händelser.

Varför preppa hemma?

Sverige är ett tryggt land, men även här kan strömavbrott, naturkatastrofer eller andra oförutsedda händelser inträffa. Att ha en grundläggande förberedelse hemma gör att du klarar dig tills samhället kan hjälpa till igen.

Enkelt och effektivt

Du behöver inte bygga en bunker för att vara förberedd. Att preppa hemma handlar ofta om sunt förnuft och att ha de viktigaste sakerna nära till hands.

Börja med en krislåda

En krislåda är en bra början. Packa den med saker du behöver för att klara dig i några dagar utan att kunna gå till affären. Här är några förslag på innehåll:

  • Vatten: Minst 3 liter per person och dag. Vatten är livsnödvändigt, så se till att ha ett lager med dunkar.
  • Mat: Konserver, frystorkad mat och energibars är bra alternativ som håller länge. Glöm inte på öppnare!
  • Första hjälpen kit: Varje hem bör ha ett första hjälpen kit för att kunna hantera mindre skador.
  • Värme: Varma nödfiltar, nödsovsäckar och extra kläder hjälper dig hålla värmen vid strömavbrott.
  • Verktyg: En ficklampa, batterier, multiverktyg och powerbank är praktiskt att ha.
  • Kommunikation: En batteridriven eller vevradio gör att du kan hålla dig uppdaterad om läget.

Anpassa till dina behov

Tänk på vad som är viktigt för just dig och din familj. Behöver du exempelvis extra blöjor till små barn eller mediciner till någon i hushållet?

Mer än prylar

Att preppa handlar inte bara om prylar. Det är också bra att ha en plan för hur ni ska agera vid en krissituation. Prata med din familj om vad ni ska göra om det blir strömavbrott eller om ni behöver evakuera hemmet.

Hjälpmedel och inspiration

Det finns många bra resurser online och i bokhandeln för att få hjälp med att preppa hemma. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har information på sin hemsida om krisberedskap https://www.msb.se/.

För en tryggare vardag

Att preppa hemma handlar om att känna sig trygg och förberedd. Genom att ha enkla saker redo behöver du inte känna oro vid oförutsedda händelser.

Tillbaka till blogg